Parené buchty s lekvárom
Varenie – Recepty – Múčniky
Parené buchty sú náročnejšie na prípravu, ale každý asi ocení klasiku.
Ingrediencie:
600 g hrubej múky štipka soli
- 300 g práškového cukru
- 150 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 20 g roztopeného masla
- slivkový lekvár
Na kvások:
- 50 ml mlieka
- 30 g droždia
- 10 g práškového cukru
Na poliatie a posypanie:
- 150 g roztopeného masla na poliatie
- 120 g zomletého maku alebo orechov
- 120 g práškového cukru
Príprava:
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. V mlieku rozmiešame soľ a cukor, prilejeme žĺtka rozmiešané v mlieku, vlažné maslo a vykysnutý kvások. Cesto vareškou dobre vypracujeme a dáme vykysnúť na teplé mlieko. Ľahšie a rýchlejšie ho vymiesime v elektrickom robote. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Na polovicu vykrojených koliesok položíme tuhý lekvár, prikryjeme ich prázdnymi kolieskami, okolo lekváru postláčame, znovu vykrojíme a necháme vykysnúť. Buchty potom pripravíme v hrnci na prípravu parených pokrmov. Necháme ich pariť 8 až 10 minút. Potom ich skúsime popichať drevenou špajdľou. Ak sa cesto nelepí, buchty sú hotové. Povyberáme ich, dáme na tanier, polejeme maslom a posypeme makom alebo orechmi a práškovým cukrom.
TIP: Ak nemáme špeciálny hrniec, môžeme si urobiť náhradný plán. Väčšiu rajnicu naplníme dopoly vodou a zakryjeme ju čistým textilným obrúskom, ktorý po obvode o rajnicu prichytíme a zakryjeme. Keď začne voda vrieť, buchty poukladáme na obrúsok a prikryjeme ich vhodne veľkou miskou z jenského skla hore dnom, aby para neunikala.
—————