22.11.2013 09:09

Parené buchty s lekvárom

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Parené buchty sú náročnejšie na prípravu, ale každý asi ocení klasiku.

 

Ingrediencie:
  • 600 g hrubej múky   štipka soli   
  • 300 g práškového cukru    
  • 150 ml mlieka   
  • 2 žĺtky   
  • 20 g roztopeného masla   
  • slivkový lekvár
Na kvások:
  • 50 ml mlieka   
  • 30 g droždia   
  • 10 g práškového cukru  
Na poliatie a posypanie:
  • 150 g roztopeného masla na poliatie   
  • 120 g zomletého maku alebo orechov   
  • 120 g práškového cukru

 

Príprava:

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. V mlieku rozmiešame soľ a cukor, prilejeme žĺtka rozmiešané v mlieku, vlažné maslo a vykysnutý kvások. Cesto vareškou dobre vypracujeme a dáme vykysnúť na teplé mlieko. Ľahšie a rýchlejšie ho vymiesime v elektrickom robote. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Na polovicu vykrojených koliesok položíme tuhý lekvár, prikryjeme ich prázdnymi kolieskami, okolo lekváru postláčame, znovu vykrojíme a necháme vykysnúť. Buchty potom pripravíme v hrnci na prípravu parených pokrmov. Necháme ich pariť 8 až 10 minút. Potom ich skúsime popichať drevenou špajdľou. Ak sa cesto nelepí, buchty sú hotové. Povyberáme ich, dáme na tanier, polejeme maslom a posypeme makom alebo orechmi a práškovým cukrom.

 

TIP: Ak nemáme špeciálny hrniec, môžeme si urobiť náhradný plán. Väčšiu rajnicu naplníme dopoly vodou a zakryjeme ju čistým textilným obrúskom, ktorý po obvode o rajnicu prichytíme a zakryjeme. Keď začne voda vrieť, buchty poukladáme na obrúsok a prikryjeme ich vhodne veľkou miskou z jenského skla hore dnom, aby para neunikala.

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada