14.12.2016 23:31
Ovocné makové hviezdičky
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Vianočné hviezdičky s makového cesta s ríbezľovým džemom.
Ingrediencie:
Na cesto:
250 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 100 g mletého maku
- 170 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
Na potretie:
- 200 g ríbezľového džemu
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom, mandľami a makom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto necháme asi hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
- Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm. Formičkou (6 cm) povykrajujeme hviezdičky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pri polovici hviezdičiek vykrojíme pomocou formičky (2,5 cm) stred. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 10 minút (1 plech).
- Hviezdičky po vychladnutí zlepíme džemom.
TIPY:
- Ak cesto pri vykrajovaní príliš mäkne, môžeme ho dávať priebežne vychladnúť do chladničky.
- Zlepené hviezdičky môžeme dozdobiť rozpustenou bielou polevou.
- V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme hviezdičky skladovať približne 3 týždne.
FOTO: droetker
—————