Orieškové slimáky
Varenie – Recepty – Múčniky
Slimáky z kysnutého cesta s príchuťou rumu, škorice a medu.
Ingrediencie:
100 g hrozienok
- 2 lyžice rumu
- 1 balíček marcipánu
- 4 zarovnané lyžice marhuľového džemu
- 100 g sekaných vlašských orechov
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
- 100 g tekutého medu
- 1 lyžička rumovej arómy
- 1 balíček škoricového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
Na polevu:
- 1 balíček polevy svetlej
Príprava:
Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút. Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zarolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút. Upečené slimáky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky polevou ozdobíme a necháme stuhnúť.
TIP: Do náplne môžeme použiť rôzne druhy orieškov. Slimáky je možné aj zamraziť.
FOTO: droetker
—————