28.12.2013 18:10

Orieškové slimáky

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Slimáky z kysnutého cesta s príchuťou rumu, škorice a medu.

 

Ingrediencie:
  • 100 g hrozienok
  • 2 lyžice rumu
  • 1 balíček marcipánu
  • 4 zarovnané lyžice marhuľového džemu
  • 100 g sekaných vlašských orechov
Na cesto:
  • 400 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce
  • 100 g tekutého medu
  • 1 lyžička rumovej arómy
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
Na polevu:
  • 1 balíček polevy svetlej

 

Príprava:

Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút. Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zarolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do rúry predhriatej  na 180 °C  a pečieme 20  minút. Upečené slimáky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky polevou ozdobíme a necháme stuhnúť.

 

TIP: Do náplne môžeme použiť rôzne druhy orieškov. Slimáky je možné aj zamraziť.

 

FOTO: droetker

 

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada