08.11.2021 10:05
Orechové ježe
Varenie – Recepty - Múčniky a dezerty
Múčnik v tvare ježa z kysnutého cesta plnený orechovou plnkou.
Ingrediencie:
500 g hrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 1 maslo
- 250 ml mlieka
- soľ
- 20 g droždia
Plnka:
- 300 g orechov
- 240 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml mlieka
Príprava:
- Do múky pridáme rozpustené maslo, cukor, droždie, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Potom si pripravíme plnku. Mlieko, cukor, a vanilkový cukor dáme zovrieť, pridáme mleté orechy, premiešame a necháme vychladnúť.
- Na pomúčenej pracovnej doske ho rozvaľkáme po vykysnutí. Pokrájame na rovnako veľké štvorce.
- Do stredu každého dáme orechovú plnku. Okraje štvorca stlačíme a sformujeme telo ježa.
- Všetky ježe necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte vykysnúť.
- Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a nastriháme sterilnými nožničkami od hlavy smerom dozadu tak, aby vznikli ostne. Ešte sformujeme nufáčik a z hrozienok urobíme oči.
- Pečieme v stredne vyhriatej rúre dozlatista.
—————