13.10.2021 16:12

Obľúbené jablkové sorty

Varenie – Potraviny

 

Jablko je tradičným symbolom sváru i plodnosti, ale v prvom rade chutným a zdravým ovocím, ktorého plody pekne naaranžované v miske či v košíku nechýbajú asi v žiadnej kuchyni. Niekto preferuje „citrónky“, iný „jonatánky“, no 21. október je dňom všetkých odrôd.

Tradícia inšpirovaná britským sviatkom Apple Day získala celosvetový charakter v roku 1991. Každoročná oslava jabĺk a sadov chce upozorniť na rozmanitosť odrôd jabĺk a ich prínos pre miestnu lokalitu. Preto neexistuje najlepšie jablko, ale všade na svete registrujeme najlepšie jablká. Niektoré sú však ešte lepšie a preto veľmi obľúbené. Ktoré sú to?

  • Gala - zimná odroda jabĺk so sýtočervenou šupkou a žltým mramorovaním a šťavnatou sladkou dužinou.
  • Jonagold – krásne plody s výrazne červenou šupkou a s chrumkavou a sladkou dužinou.
  • Rubín – veľké červeno-žlté plody so sladkou šťavnatou dužinou krémovej farby
  • Pinova plody kužeľovitého tvaru s žltou šupkou prekrytou červenými pásmi, dužina je sladká, pevná a mierne aromatická
  • Golden Delicious – menšie jablká so zelenožltou až žltou šupkou a šťavnatou kyslastou dužinou
  • Granny Smith – typické zelené jablko s bielymi pehami na šupke s pevnou a šťavnatou dužinou

 

Tipy na správne uskladňovanie jabĺk:

  • Na chladnejšie mesiacu či celú zimu odkladáme zásadne len zdravé a nepoškodené plody, ktorým nemá chýbať stopka, lebo by začali hniť.
  • Vhodným priestorom je chladné a tmavé miesto (okolo 3°C), najlepšie vetrateľná pivnica.
  • Vlhkosť vzduchu môžeme zvýšiť umiestnením niekoľkých nádob s vodou, správna má dosahovať hodnoty 90 percent.
  • Plody treba uložiť na police alebo do nízkych prepraviek vystlaných drevenými hoblinami alebo vlnitým papierom.
  • Vysychaniu ovocia zabránime zakrytím prepraviek perforovanou fóliou.
  • Dôležitá je aj kontrola jabĺk raz za desať dní, aby sme odstránili všetky nahnité plody.

Poznámka:

Jedným z kritérií rozdelenia druhov jabĺk je spôsob využitia. V základe sa preto rozlišujú dezertné, ktoré sa konzumujú čerstvé, a na varenie (napr. britská odroda Bramley), ktoré sa uplatnia v kuchyni pri príprave koláčov, pyré, čatní a zaváranín.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada