Obľúbené jablkové sorty
Varenie – Potraviny
Jablko je tradičným symbolom sváru i plodnosti, ale v prvom rade chutným a zdravým ovocím, ktorého plody pekne naaranžované v miske či v košíku nechýbajú asi v žiadnej kuchyni. Niekto preferuje „citrónky“, iný „jonatánky“, no 21. október je dňom všetkých odrôd.
Tradícia inšpirovaná britským sviatkom Apple Day získala celosvetový charakter v roku 1991. Každoročná oslava jabĺk a sadov chce upozorniť na rozmanitosť odrôd jabĺk a ich prínos pre miestnu lokalitu. Preto neexistuje najlepšie jablko, ale všade na svete registrujeme najlepšie jablká. Niektoré sú však ešte lepšie a preto veľmi obľúbené. Ktoré sú to?
Gala - zimná odroda jabĺk so sýtočervenou šupkou a žltým mramorovaním a šťavnatou sladkou dužinou.
- Jonagold – krásne plody s výrazne červenou šupkou a s chrumkavou a sladkou dužinou.
- Rubín – veľké červeno-žlté plody so sladkou šťavnatou dužinou krémovej farby
- Pinova – plody kužeľovitého tvaru s žltou šupkou prekrytou červenými pásmi, dužina je sladká, pevná a mierne aromatická
- Golden Delicious – menšie jablká so zelenožltou až žltou šupkou a šťavnatou kyslastou dužinou
- Granny Smith – typické zelené jablko s bielymi pehami na šupke s pevnou a šťavnatou dužinou
Tipy na správne uskladňovanie jabĺk:
- Na chladnejšie mesiacu či celú zimu odkladáme zásadne len zdravé a nepoškodené plody, ktorým nemá chýbať stopka, lebo by začali hniť.
- Vhodným priestorom je chladné a tmavé miesto (okolo 3°C), najlepšie vetrateľná pivnica.
- Vlhkosť vzduchu môžeme zvýšiť umiestnením niekoľkých nádob s vodou, správna má dosahovať hodnoty 90 percent.
- Plody treba uložiť na police alebo do nízkych prepraviek vystlaných drevenými hoblinami alebo vlnitým papierom.
- Vysychaniu ovocia zabránime zakrytím prepraviek perforovanou fóliou.
- Dôležitá je aj kontrola jabĺk raz za desať dní, aby sme odstránili všetky nahnité plody.
Poznámka:
Jedným z kritérií rozdelenia druhov jabĺk je spôsob využitia. V základe sa preto rozlišujú dezertné, ktoré sa konzumujú čerstvé, a na varenie (napr. britská odroda Bramley), ktoré sa uplatnia v kuchyni pri príprave koláčov, pyré, čatní a zaváranín.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net
—————