Objavujeme cviklu
Varenie – Potraviny
Cvikla patrí k historickej klasike v kuchyni a mnohé mladé gazdinky ju vôbec nezvyknú zakomponovať do zásob svojej komory. Kedysi sa z tohto druhu zeleniny pripravovala najmä chutná zaváranina na kyslo ako obľúbená príloha k mäsovým jedlám. Má však omnoho väčšie využitie.
Môžeme ju upiecť, uvariť z nej krémovú polievku alebo pripraviť nátierku s chrenom či šalát v kombinácii so syrom a orechmi. Ale môžeme jej pridať aj rozmer zdravej výživy. Práve teraz na jar je ideálne obdobie na objavovanie cvikle ako novej alternatívy pre zlepšenie stravovacích zvykov. Vďaka svojim vlastnostiam a obsahu vitamínov môže byť top prostriedkom na prečistenie organizmu, ktorý to po zime potrebuje už ako soľ. Ak sme sa rozhodli ho detoxikovať, ponúka sa cvikla alebo cviklová šťava. A vhodná je aj pre pacientov s tráviacimi ťažkosťami, napríklad s Crohnovou chorobou. Čo všetko táto zelenina plná vitamínu E, betakaroténu, draslíka, železa, horčíka, kremíka, jódu a kremíka pre naše telo dokáže?
- Obnovuje bunky a posilňuje cievy.
- Pre úspešný boj s toxínmi je ideálnym protivníkom rakoviny a starnutia.
- Podieľa sa na prečisťovaní krvi.
- Upravuje krvný tlak.
- Zvyšuje tvorbu kolagénu, čo prospieva kĺbom.
- Zlepšuje funkčnosť všetkých orgánov, najmä obličiek a pečene.
- Pomáha zbavovať sa prebytočných kilogramov.
- Zlepšuje psychiku a prispieva k pocitu pohody.
Výhody i nevýhody sfarbenia
Cvikla je použiteľná pre silné sfarbenie aj pri ozdobovaní veľkonočných vajíčok, ktoré budú po cviklovom kúpeli pekne červené. Na druhej strane môžu po manipulácii s cviklou zostať na pomôckach fľaky. Pomôže ich odstrániť soľ a citrón alebo dať si na ruky ako ochranu rukavice, aby sme nemali zafarbené ani prsty. Pri kontakte s kovom, vrátane nožov, mení cvikla farbu na fialovú až modrú. Ak do zeleniny nakrájanej na šalát pridáme trochu octu alebo citrónu, vďaka okysleniu bude cvikla zase typicky červená.
Poznámka:
Cviklu si môžeme dávať častejšie aj po návrate z dovolenku, ak si chceme predĺžiť bronzové opálenie. Dôvodom je prítomný betakarotén.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————