Novoročná podkova pre šťastie
Varenie - Recepty - Múčniky
Zákusok, ktorý nie je iba výborným dezertom ku káve, ale aj dokonalým symbolom novoročného priania.
Ingrediencie:
8 vajec
- 8 lyžíc práškového cukru
- 5 lyžíc olúpaných zomletých mandlí
- 5 lyžíc jemnej strúhanky
Plnka:
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 100 g olúpaných zomletých mandlí
- 3 lyžice rumu
Poleva:
- 150 g čokolády
- 150 g masla alebo stuženého tuku
Príprava:
Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme mandle a premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu so strúhankou ho zľahka primiešame k cestu. Formu v tvare podkovy vymastíme a vysypeme múkou a cesto do nej vylejeme. Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečenú a vychladnutú podkovu prekrojíme, naplníme plnkou, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme zvyškom plnky pomocou vrecúška s ozdobnou rúrkou. Môžeme pridať aj lúpané mandle alebo marcipánové ozdoby. Plnku si pripravíme vymiešaním masla s cukrom, do ktorého pridáme mandle a rum. Hladkú polevu zase získame tak, že do zmäknutej čokolády pridáme maslo alebo tuk a vymiešame na správnu hustotu.
—————