Nie je mochyňa ako mochyňa
Zelený domov – Pestujeme rastliny
K typickým jesenným živým symbolom patrí aj zaujímavá rastlina s farebne výraznými lampášikmi. Mochyňou alebo machovkou si radi krášlime interiér, ale aj s obľubou konzumujeme jej plody. Treba však rozlišovať, ktorý druh si môžeme dať na tanier.
Mnohí si totiž mýlia peruánsku a židovskú mochyňu. A zvyknú tvrdiť, že im chutí židovská čerešňa. V skutočnosti je táto rastlina s dekoratívnymi oranžovočervenými lampášikmi či mechúrikmi jedovatá a rovnako jej nie celkom vyzreté plody červenej farby. Aj keď po dozretí sa jesť dajú, ale ľuďom s citlivejším tráviacim traktom môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť alebo aj poleptanie sliznice v ústach.
Na konzumáciu sú určené žltooranžové plody mochyne peruánskej, ale pozor – tiež musia byť vyzreté. Tie nezrelé sú rovnako ako zelené rajčiaky mierne jedovaté. Zrelé majú voňajú po ananáse, chutia ako marhule, jahody i kiwi a vzhľadom pripomínajú cherry paradajky.
Poznámka:
Rozdiel v týchto dvoch druhoch je aj v pestovaní. Okrasná židovská machovka je nenáročná niekoľkoročná rastlina, ktorá kvitne od neskorého leta do konca jesene. Zvykne sa rýchlo rozrastať, preto ju treba sadiť v častiach záhrady, kde nebude ohrozovať iné rastliny. Peruánska mochyňa určená na konzumáciu plodov je zase jednoročná teplomilná rastlina, ktorú treba pestovať podobne ako rajčiaky. Z jednej rastliny môžeme získať až 2 kilogramy plodov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————
Diskusia k článku
—————
Záznamy: 1 - 1 zo 1