29.07.2014 09:17
Nektárinkovo-pomarančový džem
Varenie – Zelenina a ovocie
Džem s chuťou nektarieniek a pomaranča, ktorý sa výborne hodí palacinky, lievance či vafle.
Ingrediencie:
1 kg nektáriniek odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
- 250 g filetiek z pomarančov, pokrájaných na kúsky (asi zo 4 pomarančov)
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 250 ml pomarančovej šťavy
- 1 balenie želírovacieho cukru
Príprava:
- Vo veľkom hrnci dobre premiešame nektárinky, filetky z pomarančov a vanilkový cukor. Pridáme pomarančovú šťavu a želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip:
Filetovanie pomaranča – najprv ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru a potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.
FOTO: droetker
—————