29.12.2017 17:56
Mrkvový koláč
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Mrkvový koláč s príchuťou rumu, limetky a mandlí je vhodným sviatočným múčnikom.
Ingrediencie:
Na cesto:
6 vajec
- 300 g trstinového cukru
- 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou
- 300 ml oleja
- 400 g celozrnnej múky
- 170 g mletých mandlí
- 2 balíčky kypriaceho prášku do pečiva
- 700 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 100 g hrozienok namočených v rume
Na sirup:
- 100 ml pomarančového džúsu
- 80 g cukru
- šťava z 1 limetky
Na krém:
- 1 balíček Zlatého klasu bez varenia
- 60 g cukru
- 500 ml polotučného mlieka
- 250 g mascarpone
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry
Na ozdobenie:
- Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 60 minút.
- Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť.
- Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.
FOTO: droetker
—————