Motýliky s mandľovo-jablkovou náplňou
Varenie – Recepty – Múčniky
Veľká noc je farebne hravá. Rovnako pečené motýliky s príchuťou tvarohu, mandlí a jabĺk.
Ingrediencie:
Na náplň:
100 g olúpaných a nastrúhaných jabĺk
- 50 g polotučného tvarohu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 zarovnaná lyžica jemného kukuričného škrobu
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 ½ zarovnanej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 80 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 200 g polotučného tvarohu
- 80 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 80 ml mlieka
Na ozdobenie:
- 1 balíček tortového želé červeného
- 250 ml studenej vody
- 2 zarovnané lyžica cukru
- 1 balenie tubičiek na zdobenie 4 farby
- zdobenie 4 druhy pestré
Príprava:
Na prípravu náplne zmiešame v mise jablká s tvarohom, mandľami, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom a vareškou vymiešame dohladka. Na prípravu cesta zmiešame na pracovnej ploche múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, kôru, tvaroh, maslo alebo margarín, mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm. Náplň rovnomerne rozotrieme na cesto. Dlhšie strany zvinieme proti sebe tak, aby jedna strana bola zrolovaná viac ako druhá a aby dotýkali. Zrolované cesto vložíme na 30 minút do mrazničky. Ostrým nožom nakrájame na 20 plátkov s hrúbkou asi 2 cm. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie chrbtom k sebe tak, aby sa vytvorili krídla. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 25 minút. Upečené motýliky necháme vychladnú. Na ozdobenie pripravíme tortové želé s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Motýliky pomocou štetca alebo pierka potrieme a necháme stuhnúť. Dozdobíme tubičkami a pestrým zdobením podľa vlastnej fantázie.
FOTO: droetker
—————