06.05.2015 20:16
Metro rezy
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Múčnik pre veľkú rodinu.
Ingrediencie:
Na cesto:
3 bielky
- 3 žĺtky
- 250 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
Na krém:
- 200 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lyžice rumu
Na ozdobenie:
- 2 balíčky fondánu
- 2 balíčky tmavej polevy
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilínovým cukrom na najvyššom stupni do peny a krátko zašľaháme smotanu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a striedavo so snehom vareškou vmiešame do peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 30 minút.
- Korpus necháme vychladnúť.
- Na prípravu krému vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne zašľahávame rum.
- Korpus nakrájame na 40 kusov (asi 7 x 4 cm).
- Fondán pomocou valčeka vyvaľkáme na tenký plát s hrúbkou asi 2 mm. Nožom plát nakrájame na pruhy široké 6 cm.
- Každý kus korpusu pomocou noža potrieme krémom po všetkých štyroch dlhších stranách a obalíme fondánovým plátom. Zvyšok plátu odkrojíme a spoje zľahka pritlačíme k sebe. Zvyšný fondán znovu spojíme a opäť vyvaľkáme.
- Polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli a konce rezov postupne namáčame po oboch stranách do polevy. Naukladáme na papier na pečenie a vložíme do chladničky stuhnúť.
TIPY:
- Ak sa fondán pri vaľkaní lepí, zľahka ho podsypávame práškovým cukrom alebo škrobom.
- Krém môžeme nahradiť vanilkovou krémovou náplňou pripravenou podľa návodu na obale s maslom.
FOTO: droetker
—————