13.12.2015 16:18
Medové koláčiky
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Silná chuťová štvorka - medové koláčiky s čokoládovou polevou a orechom i mandľou.
Ingrediencie:
Na cesto:
250 g tekutého medu
- 125 g rozpusteného masla alebo margarínu
- 2 vajcia
- nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 375 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
- 2 zarovnané lyžice preosiateho kakaa
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 100 g hrozienok
- 2 lyžice mlieka
- 100 g mandľových plátkov
Na potretie a ozdobenie:
- 5 zarovnaných lyžíc marhuľového džemu
- 2 balíčky tmavej alebo svetlej polevy
- zmes orechov
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme med s maslom, vajcami a citrónovou kôrou elektrickým
- ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a šľaháme krátko na strednom stupni. Opatrne vareškou vmiešame oriešky a hrozienka.
- Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Potrieme mliekom a posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 20 minút.
- Horúci koláč potrieme džemom a necháme vychladnúť.
- Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale a koláč polevou potrieme. Dozdobíme orechmi a polevu necháme stuhnúť.
TIPY:
- Marhuľový džem na potretie môžeme tiež krátko rozmixovať ponorným mixérom.
- Medové koláčiky dôkladne zabaľte a nechajte niekoľko dní odležať, aby sa úplne rozvinula aróma.
FOTO: droetker
—————