Marhuľový džem s levanduľou
Varenie – Recepty - Zelenina a ovocie
Zaujímavý džem s príchuťou levandule, ktorý môžeme pripraviť z marhúľ i z nektariniek.
Ingrediencie:
1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
- 4 zarovnané lyžičky čerstvých levanduľových kvietkov
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1
- 350 g cukru
Príprava:
Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 až 2 lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tipy:
- Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 lyžičky sušených kvietkov.
- Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti, vydrží nám maximálne 4 mesiace.
FOTO: droetker
—————