Marcipánové toliare
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Chutné pečivo s príchuťou marcipánu, mandlí a vlašských orechov.
Ingrediencie:
Na cesto:
1 balíček marcipánu
- 350 g hladkej múky
- na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilínového cukru
- ½ lyžičky mandľovej arómy
- 150 g kyslej smotany
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na ozdobu:
- 2 balíčky škoricového cukru
- 250 g vlašských orechov
Príprava:
Na prípravu cesta nastrúhame marcipán na hrubom strúhadle. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom a vanilínovým cukrom. Pridáme arómu, smotanu, maslo alebo margarín a marcipán a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na tretiny a vytvarujeme valčeky (Ø 3 cm). Valčeky obalíme v škoricovom cukre a odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Valčeky ostrým nožom nakrájame na plátky s hrúbkou asi 0,5 cm a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch ozdobíme polovičkami orechov a zľahka pritlačíme. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 10 minút. Toliare necháme vychladnúť.
TIPY:
- Vlašské orechy môžeme nahradiť iným druhom orieškov.
- V dobre uzavretej nádobe môžeme toliare uchovávať 3 týždne.
FOTO: droetker
—————