18.03.2016 11:36
Marcipánové rožteky
Varenie – Recepty – Studený bufet
Rožteky z kysnutého cesta s marcipánovou náplňou a tmavou polevou.
Ingrediencie:
Na cesto:
400 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 25 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 150 ml vlažného mlieka
- 75 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
Na náplň:
- 1 balíček marcipánu
- 1 balíček tmavej polevy
Na potretie:
- 1 lyžica mlieka
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 35 cm. Marcipán vyvaľkáme rovnakým spôsobom na kruh s takým istým priemerom ako cesto, položíme na cesto a nakrájame na 16 rovnako veľkých dielov. Po obvode kruhu nastrúhame polevu. Každý kúsok zarolujeme smerom k špičke. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby špička rožteka bola dolu. Rožteky potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút.
- Rožteky necháme vychladnúť. Môžeme podávať vlažné.
TIP: Namiesto hotovej tmavej polevy môžeme použiť aj svetlú..
FOTO: droetker
—————