Mandľovo-jablkový koláč
Varenie – Recepty - Múčniky a dezerty
Jablkový koláč s mandľovou príchuťou.
Ingrediencie:
Na cesto:
250 g mäkkého masla alebo margarínu
- 200 g práškového cukru
- štipka soli
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 3 vajcia
- 350 g polohrubej múky
- 2 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 125 ml mlieka
Na náplň:
- 100 g strúhaných mandlí
- 100 g hrozienok
- 1 polievková lyžica rumu
- 3 polievkové lyžice hrozienok
- štipka škorice
Na obloženie:
- 8 malých jabĺk
Na náplň:
- 100 g strúhaných mandlí
- 100 g hrozienok
- 1 polievková lyžica rumu
- 3 polievkové lyžice vody
- štipka škorice
Príprava:
Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, strúhanku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Jednou tretinou cesta vyplníme dno vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy (Ø 26 cm). Na náplň zmiešame všetky suroviny v miske a dobre premiešame. Jablká ostrúhame, prekrojíme na polovicu a jadrovníky vykrojíme nožom. Vzniknuté otvory vyplníme mandľovou náplňou. Jablká rozložíme na cesto vo forme. Zvyšok plnky vmiešame do zvyšného cesta. Ktoré nalejeme na jablká. Povrch zarovnáme pomocou stierky. Formu vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme asi 80 minút. Koláč necháme vychladnúť a pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.
FOTO: droetker
—————