01.09.2016 12:48
Makový slimák so slivkami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Makový koláč zo zemiakovo-tvarohového cesta so slivkami a orieškami.
Ingrediencie:
Na cesto:
200 g zemiakov
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 300 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g mäkkého polotučného tvarohu
- 80 ml mlieka
- 80 ml oleja
Na náplň:
- 200 g mletého maku
- 100 g cukru
- 150 g mäkkého polotučného tvarohu
- 100 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 70 g lieskových orieškov
- 500 g sliviek
- 1 bielok
- 30 g lieskových orieškov
Príprava:
- Na prípravu cesta ošúpeme zemiaky a v osolenej vode ich varíme domäkka. Vodu zlejeme, zemiaky necháme vychladnúť a na jemnom strúhadle nastrúhame.
- V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko, olej a zemiaky a ručne vypracujeme dohladka.
- Na prípravu náplne v mise zmiešame mak s cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko a žĺtok a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na obdĺžnik (50 x 35 cm). Náplň nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi. Plát pozdĺžne rozkrojíme a oba diely zavinieme. Jeden plát stočíme do slimáka a umiestnime do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhý zavinutý plát obtočíme okolo prvého. Do medzier naukladáme očistené polovičky sliviek reznou stranou nadol. Povrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými orieškami. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 60 minút.
- Koláč necháme vo forme vychladnúť.
FOTO: droetker
—————