01.09.2016 12:48

Makový slimák so slivkami

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Makový koláč zo zemiakovo-tvarohového cesta so slivkami a orieškami.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 200 g zemiakov
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • 300 g hladkej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g mäkkého polotučného tvarohu
  • 80 ml mlieka
  • 80 ml oleja
Na náplň:
  • 200 g mletého maku
  • 100 g cukru
  • 150 g mäkkého polotučného tvarohu
  • 100 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 70 g lieskových orieškov
  • 500 g sliviek
  • 1 bielok
  • 30 g lieskových orieškov

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta ošúpeme zemiaky a v osolenej vode ich varíme domäkka. Vodu zlejeme, zemiaky necháme vychladnúť a na jemnom strúhadle nastrúhame.
  2. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko, olej a zemiaky a ručne vypracujeme dohladka.
  3. Na prípravu náplne v mise zmiešame mak s cukrom. Pridáme tvaroh, mlieko a žĺtok a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.
  4. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na obdĺžnik (50 x 35 cm). Náplň nanesieme na cesto, rovnomerne rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi. Plát pozdĺžne rozkrojíme a oba diely zavinieme. Jeden plát stočíme do slimáka a umiestnime do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhý zavinutý plát obtočíme okolo prvého. Do medzier naukladáme očistené polovičky sliviek reznou stranou nadol. Povrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými orieškami. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 60 minút.
  5. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada