Makovo-marcipánová torta
Varenie – Recepty – Múčniky
Marcipánová torta s makovým cestom je dobrou voľbou sviatočného múčnika.
Ingrediencie:
Na cesto:
4 vajcia
- 100 g cukru
- 100 g mletého maku
- 100 g hladkej múky
- 50 g jemného kukuričného škrobu
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň:
- 200 g malinového džemu
- 600 ml vychladenej smotany na šľahanie
- 60 g cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vlažnej vody
Na obloženie:
- 1 balíček marcipánu
- 1 zarovnaná lyžica malinového džemu
Príprava:
Na prípravu cesta šľaháme vajcia s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni asi 3 minúty do peny. Vmiešame mak. Múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom. Pridáme do vaječnej hmoty a krátko premiešame elektrickým ručným šľahačom na najnižšom stupni. Cesto nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút. Okraj formy uvoľníme a korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie. Odstránime papier, na ktorom sa korpus piekol a necháme vychladnúť. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu umiestnime na podnos a nasadíme očistený okraj formy. Na prípravu náplne ušľaháme smotanu s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do šľahačky. 3/4 krému nanesieme na spodný korpus a uhladíme. Priložíme vrchný korpus a zľahka pritlačíme. Povrch torty potrieme zvyšným krémom. Tortu uložíme na 2 hodiny do chladničky. Na obloženie vyváľame marcipán do tvaru kruhu tak, aby sme pokryli celú tortu. Okraj formy uvoľníme a odstránime. Marcipán položíme na tortu a na bokoch mierne pritlačíme. Malinový džem naplníme do vrecka, odstrihneme malý rožtek a tortu ozdobíme. Uchovávame v chlade.
TIP: Pre intenzívnejšiu vanilkovú vôňu pridáme do cesta 1 balíček vanilkového cukru.
FOTO: droetker
—————