21.12.2011 16:40

Makovník a orechovník

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Makovník vonia po maminej kuchyni. Tento nezvyčajný kysnutý závin zostáva šťavnatý aj celý týždeň.

 

Ingrediencie:
  • 1 kg miešanej múky,
  • 1 lyžička soli,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 50 g oleja,
  • 3 žĺtky,
  • 50 g droždia,
  • vanilka,
  • asi 400 ml mlieka,
  • citrónová kôra

 

Maková  plnka:
  • 220 g maku,
  • 200 g cukru,
  • vanilka,
  • 100 ml mlieka,
  • pomarančová kôra

 

Orechová plnka:
  • 180 g cukru,
  • 250 g orechov,
  • vanilka,
  • voda

 

Príprava:

Do zohriatej múky pridáme soľ, preosiaty cukor, potlčenú vanilku, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie premiešané s trochou vlažného mlieka, cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka a teplé mlieko. Cesto nesmie byť riedke. Dobre ho premiesime a na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 4 časti, tie premiesime a opäť necháme kysnúť. Každé cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko, potrieme plnkou, zatočíme a dáme kysnúť ešte na plech. Vykysnuté koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžičkou cukru a vody a popicháme ich. Najprv pečieme v dobre vyhriatej rúre a dopekáme na nižšom stupni. Makovú plnku si pripravíme tak, že cukor povaríme s vodou alebo mliekom, pridáme pomletý mak, postrúhanú pomarančovú kôru a vanilku. Trochu povaríme a ak treba, rozriedime. Podobne postupujeme pri príprave orechovej plnky. Cukor zalejeme vodou alebo mliekom, pridáme kúsok roztlčenej vanilky a dobre povaríme. Pridáme pomleté orechy, povaríme a v prípade potreby rozriedime. Časť orechov môžeme nahradiť strúhankou.

 

—————

Späť


Komentár

Dátum: 10.01.2013

Vložil: Dagmar

Titulok: makovnik

toto cesto je super,akurat peciem aj s makom aj s orechamy,pekne sa snim pracuje,Dakujem velmi pekne za recept!!!

Odpovedať

—————

Dátum: 21.04.2013

Vložil: katarina

Titulok: Re:makovnik

Aj ja ho pečiem len sa mi cesto trhá, asi som ho moc natenko vyvaľkala. Zdá sa mi strašne jemné.

Odpovedať

—————

Dátum: 18.04.2014

Vložil: Lucia

Titulok: Makovnik

Prosím vás ako mám tu muku namiesat? Ďakujem

Odpovedať

—————

Dátum: 05.11.2014

Vložil: redakcia

Titulok: Re:Makovnik

500 g množstva polohrubej a 500 g hladkej múky.

Odpovedať

—————

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada