Makovník a orechovník
Varenie – Recepty – Múčniky
Makovník vonia po maminej kuchyni. Tento nezvyčajný kysnutý závin zostáva šťavnatý aj celý týždeň.
Ingrediencie:
1 kg miešanej múky,
- 1 lyžička soli,
- 150 g cukru,
- 100 g masla,
- 50 g oleja,
- 3 žĺtky,
- 50 g droždia,
- vanilka,
- asi 400 ml mlieka,
- citrónová kôra
Maková plnka:
- 220 g maku,
- 200 g cukru,
- vanilka,
- 100 ml mlieka,
- pomarančová kôra
Orechová plnka:
- 180 g cukru,
- 250 g orechov,
- vanilka,
- voda
Príprava:
Do zohriatej múky pridáme soľ, preosiaty cukor, potlčenú vanilku, postrúhanú citrónovú kôru, vykysnutý kvások (droždie premiešané s trochou vlažného mlieka, cukru a múky), rozpustené maslo a olej, žĺtky rozmiešané v troche mlieka a teplé mlieko. Cesto nesmie byť riedke. Dobre ho premiesime a na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 4 časti, tie premiesime a opäť necháme kysnúť. Každé cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko, potrieme plnkou, zatočíme a dáme kysnúť ešte na plech. Vykysnuté koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžičkou cukru a vody a popicháme ich. Najprv pečieme v dobre vyhriatej rúre a dopekáme na nižšom stupni. Makovú plnku si pripravíme tak, že cukor povaríme s vodou alebo mliekom, pridáme pomletý mak, postrúhanú pomarančovú kôru a vanilku. Trochu povaríme a ak treba, rozriedime. Podobne postupujeme pri príprave orechovej plnky. Cukor zalejeme vodou alebo mliekom, pridáme kúsok roztlčenej vanilky a dobre povaríme. Pridáme pomleté orechy, povaríme a v prípade potreby rozriedime. Časť orechov môžeme nahradiť strúhankou.
—————
Komentár
—————
—————
—————
—————
Záznamy: 1 - 4 zo 4