13.03.2016 09:46
Makové buchty
Varenie – Recepty – Studený bufet
Ak ste zabudli na tradičné makové buchty, môžete si ich vyskúšať.
Ingrediencie:
Na cesto:
500 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- štipka soli
- 75 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 75 g rozpusteného masla
- 1 vajce
Na náplň:
- 150 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 100 ml mlieka
- 50 g hrozienok
Na potretie:
- 100 g rozpusteného masla
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Na prípravu náplne zmiešame v hrnci mak s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a hrozienka, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát (asi 30 x 40 cm) a nakrájame na 12 rovnakých dielov.
- Do stredu každého dielu nanesieme náplň. Okraje cesta spojíme stlačením a prenesieme na vymastený plech spojenou časťou nadol. Povrch buchiet potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom a posypeme vanilkovým cukrom. Vložíme do rúry predhriatej na 190 °C a pečieme asi 35 minút.
- Buchty necháme vychladnúť.
TIP: Buchty môžeme pripraviť napr. s jablkovou alebo tvarohovou náplňou.
FOTO: droetker
—————