Lekári šéfkuchármi
Aktuality
V štýle variácie na známe porekadlo môžeme konštatovať, že „Čo na srdci, to na tanieri“. Respektíve naopak. Pretože, spôsob stravovania, skladba potravín i spôsob, akým pokrmy pripravujeme, rozhodujú aj o zdraví nášho najdôležitejšieho svalu – nášho srdiečka. O tom, akým tempom bude biť a či mu nebude napokon dochádzať dych.
Kto už by mal vedieť viac o jedle vhodnom pre náš srdcovo-cievny systém, ak nie lekári. A hoci väčšinou rozdávajú rady medicínske, tentoraz sa výnimočne opásali veľkou zásterou a s kuchárskou čiapkou na hlave predviedli to svoje kulinárske umenie. V ktorom nechýba priestor pre dobrú chuť, ale aj pre zdravotný rozmer vybraných ingrediencií. Kto chce byť fit a mať silné srdce, mal by si zaradiť so štýlu stravovania nasledujúce jedlé inšpirácie.
Sladučký šalát s kozím syrom a figami
Prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., prednosta Kardiologickej kliniky NÚSCH, a.s.
Suroviny:
poľný baby šalát
- kozí syr
- figy
- brusnice
- vlašské orechy
- dressing: olivový olej, med, limetková šťava, balsamico
Postup:
Prepláchneme šalát a preložíme ho na tanier. Ukladáme na neho postupne figy a kozí syr, ktorý iba trháme v rukách (nekrájame). Povrch pokvapkáme dressingom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, napokon pridáme brusnice a opražené orechy.
Sépiovo-cícerový šalát
Doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc., primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH, a.s.)
Suroviny:
2x sépia (predvarená)
- 4x konzerva cíceru
- 4x konzerva lúpaných paradajok
- 2x cibuľa
- 1x cesnak
- 4x chilli
- mrkva nakrájaná na kolieska
- olivový olej
- koriander
- bobkový list
- korenie
- soľ
Postup:
Cesnak, cibuľu, čili a lúpané paradajky pokrájame a zmiešame s cícerom a mrkvou. Z oleja, koriandra, bobkového listu, korenia a soli si pripravíme nálev, ktorým prelejeme základ šalátu a dobre premiešame. Podávame s kúskami sépie.
Šalát z rukoly, parmezánu a sušených paradajok
MUDr. Peter Minárik, odborník na správnu výživu
Suroviny:
sušené paradajky v oleji
- rukola
- parmezán
- olivový olej
- soľ
- korenie
- ocot
Postup:
Pripravíme si nálev - ocot a soľ premiešame, pridáme olivový olej, okoreníme a nalejeme na rukolu. Sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky a poukladáme na rukolu. Na vrch nastrúhame parmezán alebo iný syr podľa chuti.
Ľahký vánok z jogurtu a lesného ovocia
PhDr. Pavla Nôtová, PhD., psychologička
Suroviny:
light jogurt grécky, prípadne kyslá smotana
- 4 až 5 banánov
- lesné ovocie
- hrudkovitý nízkotučný jogurt
- vanilkový cukor
Postup:
Grécky jogurt alebo kyslú smotanu zmiešame s nízkotučným jogurtom a a vanilkovým cukrom. Pridáme banány pokrájané na kolieska a premiešame. Dezert servírujeme posypaný drobným bobuľovitým ovocím (čučoriedky, maliny, ríbezle, černice).
Kuskus so zeleninou a tekvicovými jadierkami
Ing. Peter Kollárik, kardiologický pacient
Suroviny:
kuskus
- cibuľka jarná
- pór
- hrsť hrášku
- syr tvrdý
- farebná paprika
- tekvicové jadierka
- olivový olej
- maslo
- soľ
- biele mleté korenie
- petržlenová vňať
Postup:
Kuskus zalejeme zohriatou vodou, pridáme korenia a necháme napučať. Potom vmiešame trochu masla. Na oleji si opečieme cibuľku s pórom, okoreníme a osolíme, pridáme hrášok, papriku a krátko podusíme. Medzičasom si na suchej panvici opečieme na strednom plameni jadierka, kým nezačnú voňať. Podusenú zeleninu zmiešame s kuskusom. Pri podávaní jedlo posypeme nastrúhaným syrom a tekvicovými jadierkami. Na záver pridáme petržlenovú vňať.
Vďaka týmto receptom...
... už vieme, že pre udržanie zdravia a účinnú prevenciu ochorení srdca a ciev a tiež ochranu pred infarktom by sme mali čo najčastejšie konzumovať zeleninu (listová, brokolica, artičoky, špenát, čakanka), ovocie (jablká, marhule, jahody, čučoriedky, maliny, hrozno), sardinky i čerstvé morské ryby a iné živočíchy, orechy, strukoviny, celozrnné výrobky, hnedú ryžu, ľanové semeno a mlieko.
redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com, archív
—————