19.10.2016 09:39

Lekári šéfkuchármi

Aktuality

 

V štýle variácie na známe porekadlo môžeme konštatovať, že „Čo na srdci, to na tanieri“. Respektíve naopak. Pretože, spôsob stravovania, skladba potravín i spôsob, akým pokrmy pripravujeme, rozhodujú aj o zdraví nášho najdôležitejšieho svalu – nášho srdiečka. O tom, akým tempom bude biť a či mu nebude napokon dochádzať dych.

Kto už by mal vedieť viac o jedle vhodnom pre náš srdcovo-cievny systém, ak nie lekári. A hoci väčšinou rozdávajú rady medicínske, tentoraz sa výnimočne opásali veľkou zásterou a s kuchárskou čiapkou na hlave predviedli to svoje kulinárske umenie. V ktorom nechýba priestor pre dobrú chuť, ale aj pre zdravotný rozmer vybraných ingrediencií. Kto chce byť fit a mať silné srdce, mal by si zaradiť so štýlu stravovania nasledujúce jedlé inšpirácie.

 

Sladučký šalát s kozím syrom a figami

Prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., prednosta Kardiologickej kliniky NÚSCH, a.s.

Suroviny:

  • poľný baby šalát
  • kozí syr
  • figy
  • brusnice
  • vlašské orechy
  • dressing: olivový olej, med, limetková šťava, balsamico

Postup:

Prepláchneme šalát a preložíme ho na tanier. Ukladáme na neho postupne figy a kozí syr, ktorý iba trháme v rukách (nekrájame). Povrch pokvapkáme dressingom, ktorý pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, napokon pridáme brusnice a opražené orechy.

 

Sépiovo-cícerový šalát

Doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc., primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca    Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH, a.s.)

Suroviny:

  • 2x sépia (predvarená)
  • 4x konzerva cíceru
  • 4x konzerva lúpaných paradajok
  • 2x cibuľa
  • 1x cesnak
  • 4x chilli
  • mrkva nakrájaná na kolieska
  • olivový olej
  • koriander
  • bobkový list
  • korenie
  • soľ

Postup:

Cesnak, cibuľu, čili a lúpané paradajky pokrájame a zmiešame s cícerom a mrkvou. Z oleja, koriandra, bobkového listu, korenia a soli si pripravíme nálev, ktorým prelejeme základ šalátu a dobre premiešame. Podávame s kúskami sépie.

 

Šalát z rukoly, parmezánu a sušených paradajok

MUDr. Peter Minárik, odborník na správnu výživu

Suroviny:

  • sušené paradajky v oleji
  • rukola
  • parmezán
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • ocot

Postup:

Pripravíme si nálev - ocot a soľ premiešame, pridáme olivový olej, okoreníme a nalejeme na rukolu. Sušené paradajky nakrájame na menšie kúsky a poukladáme na rukolu. Na vrch nastrúhame parmezán alebo iný syr podľa chuti.

 

Ľahký vánok z jogurtu a lesného ovocia

PhDr. Pavla Nôtová, PhD., psychologička

Suroviny:

  • light jogurt grécky, prípadne kyslá smotana
  • 4 až 5 banánov
  • lesné ovocie
  • hrudkovitý nízkotučný jogurt
  • vanilkový cukor

Postup:

Grécky jogurt alebo kyslú smotanu zmiešame s nízkotučným jogurtom a a vanilkovým cukrom. Pridáme banány pokrájané na kolieska a premiešame. Dezert servírujeme posypaný drobným bobuľovitým ovocím (čučoriedky, maliny, ríbezle, černice).

 

Kuskus so zeleninou a tekvicovými jadierkami

Ing. Peter Kollárik, kardiologický pacient

Suroviny:

  • kuskus
  • cibuľka jarná
  • pór
  • hrsť hrášku
  • syr tvrdý
  • farebná paprika
  • tekvicové jadierka
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • petržlenová vňať

Postup:

Kuskus zalejeme zohriatou vodou, pridáme korenia a necháme napučať. Potom vmiešame trochu masla. Na oleji si opečieme cibuľku s pórom, okoreníme a osolíme, pridáme hrášok, papriku a krátko podusíme. Medzičasom si na suchej panvici opečieme na strednom plameni jadierka, kým nezačnú voňať. Podusenú zeleninu zmiešame s kuskusom. Pri podávaní jedlo posypeme nastrúhaným syrom a tekvicovými jadierkami. Na záver pridáme petržlenovú vňať.

 

Vďaka týmto receptom...

... už vieme, že pre udržanie zdravia a účinnú prevenciu ochorení srdca a ciev a tiež ochranu pred infarktom by sme mali čo najčastejšie konzumovať zeleninu (listová, brokolica, artičoky, špenát, čakanka), ovocie (jablká, marhule, jahody, čučoriedky, maliny, hrozno), sardinky i čerstvé morské ryby a iné živočíchy, orechy, strukoviny, celozrnné výrobky, hnedú ryžu, ľanové semeno a mlieko.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com, archív

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada