Kysnutý vianočný stromček
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Kysnuté koláčiky s čokoládovým maslom spríjemnia sviatočné raňajky.
Ingrediencie:
Na cesto:
1 balenie buchiet (droždie je súčasťou balenia)
- 260 ml vlažnej vody
- 120 ml oleja
- 100 g sušených brusníc
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 lyžička rumovej arómy
Na potretie a ozdobu:
- 2 lyžičky mlieka
- 2 zarovnané lyžičky mandľových ihličiek
Na vianočné maslo:
- 1 balíček tmavej polevy
- 150 g zmäknutého masla
- 30 g práškového cukru
- štipka soli
Príprava:
Cesto pripravíme podľa návodu na obale s droždím, vodou a olejom. Pridáme brusnice, vanilínový cukor a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do podlhovastej žemličky. Na plech vyložený papierom na pečenie naukladáme žemličky do tvaru stromčeka (pozri foto). Pomocou štetca alebo pierka potrieme mliekom a ozdobíme mandľami. Vložíme do rúry predhriatej na 190 °C a pečieme asi 25 minút. Stromček necháme vychladnúť.
Na prípravu vianočného masla, ktoré podávame s kysnutým koláčom, rozpustíme polevu podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne za stáleho šľahania zašľaháme polevu.
Tipy:
- Vianočné maslo môžeme nahradiť lieskovo-orieškovým krémom (napr. Nutella).
- Sušené brusnice môžeme nahradiť aj iným sušeným ovocím (napr. marhule, slivky či hrozienka).
FOTO: droetker
—————