13.02.2016 17:15

Kyselica zo starej kuchárskej knihy

Varenie – Svetové a minulé chute

 

Kedysi nebol k dispozícii taký veľký výber nápojov, no ľudia sa vynašli. Okrem čistej vody zo studne či minerálnej z prameňa pili ovocné mušty i bylinkové čaje a vo sviatok si dopriali medovinu, pivo a víno, všetko nápoje z prírodných zdrojov.

 

No našli aj regionálne špeciality, ktorými sa kedysi hasil smäd. V prešovskom kraji pripravovali gazdiné kyselicu, ktorou sa zapíjali varené zemiaky alebo fazuľa.  Vo väčšej nádobe sa zmiešala ovsená múka alebo ovsený šrot s vodou a so starým chlebom. Zmes sa nechala niekoľko dní kvasiť a hotový zákvas sa potom precedil cez sitko alebo čisté plátno. Tekutina sa musela ešte zahriať a podľa potreby zahustiť múkou. Kyselica mala sivú farbu a pre kyslasto trpkú príchuť bola veľmi osviežujúca.

 

TIP: Kto si chce recept starých mám vyskúšať, môže namiesto ovsenej múky použiť ovsené vločky.

 

redakcia Doma a Rada

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada