Kvety na tanieri
Varenie - Potraviny
Lupienkami z kvetov či celými kvetnými hlávkami sa zvykli dekorovať torty a dezerty odjakživa. No niektoré si môžeme napichnúť pokojne na vidličku a skonzumovať. Dôvodom nie je gurmánsky rozmar, ale množstvo vitamínov, hlavne A a C, i minerálov, ktoré kvety obsahujú.
Kvety sú použiteľné v kuchyni na viacero spôsobov. Už dávno sa nimi v sušenej podobe korenili mäsové jedlá. Výborné sú ak kvetinové výluhy v octe a v oleji, ktoré sa pridávajú do šalátových zálievok. A k obľúbeným patria kandizované kvetné lupienky, ktoré chutia ako noblesné cukrovinky k zmrzlinovým a krémovým dezertom.
Základné podmienky pre konzumáciu
kvety nesmú byť ošetrované pesticídmi, najlepšie je preto spoliehať sa na vlastne vypestované rastliny
- trháme ich ráno, keď sú svieže a hlávky sa iba začínajú otvárať
- okvetné lístky pred jedením ponoríme do studenej vody a osušíme
- môžeme ich aj zamraziť, aby sme mali tieto zdroje vitamínov k dispozícii aj po sezóne kvitnutia
Vhodné kombinácie
- fialky sa hodia výborne k ryži, k nápojom, dezertom a k sorbetom, môžeme ich aj kandizovať
- ruže vylepšia šľahačku a zákusky, najmä karamelové a punčové, ale sú použiteľné aj pri príprave želatín a sladkých nátierok
- zlaté hlávky nechtíka ochutia i sfarbia polievky, nátierky a cestoviny
- modré kvety boráka lekárskeho, ktoré pripomínajú chuťovo uhorky, majú miesto v šalátoch, v studenej polievke alebo v chladenej limonáde
- kvety kapucínky ideálne sfarbia i dochutia zeleninové šaláty alebo syrový tanier
- do šalátov sa hodí aj ďatelina
- lístky púpavových kvetov pridávame do ryže a omáčok, ale môžu sa nakladať aj do vína či octu
- citrusová chuť levanduľových kvetov sa zvýrazní v zmrzline, v čokoláde, v mäsových jedlách, ale aj v pohári so šampanským
- klinčeky i karafiáty ozvláštnia ovocné želé a vychutnáme si ich aj v pohári bieleho vína
- farebné lupienky rôznych kvetov alebo drobné ružičky či fialky môžeme vložiť do formy na ľad a zamrazené ich vkladať do pohárov s chladenými nápojmi alebo do misiek s ovocným šalátom
Tip na teplú pochúťku:
Niektoré druhy záhradnej okrasy sú vhodné ako hlavná ingrediencia aj na prípravu netradičného obeda alebo večere. Kvety tekvice môžeme dokonca vypražiť v cestíčku alebo upiecť naplnené plnkou. A žlté púpavy opražené na masle pripomínajú podobne upravené šampiňóny.
Dobrá rada:
Iným druhom kvetov sa treba opačne vyhnúť, pretože obsahuje jedovaté látky. Na tanieri nemá čo hľadať narcis, azalka, konvalinka, ľalia či hortenzia. A aj jedlé kvety ako púpava a ďatelina môžu spôsobiť komplikácie alergikom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————