24.03.2020 14:43

Ktoré potraviny oplachovať a ktoré nie?

Varenie – Rady z kuchyne

 

Rozmýšľate občas, či umyť pred varením šampiňóny alebo uvarené cestoviny? Ak si nie ste istí, poradíme vám.

V každom prípade ÁNO platí pre...

  • ... ryžu, lebo táto plodina rastie v zaplavených ryžových poliach, ktorých pôda obsahuje často arzén, odporúča sa preto ryžu na pár hodín namočiť a potom poriadne opláchnuť.
  • ... ovocie a zeleninu, lebo šupka môže byť kontaminovaná a aj keď ju odstránite, baktérie môžu kontaminovať dužinu, umývať preto treba aj banány, pomaranče či uhorky.
  • ... plechovky s pivom či džúsom, hlavne vrchnú časť s viečkom, z ktorého sa po jeho vyklopení dostane do nápoja celá bakteriologická výbava obalu, pretože ho môže v predajni dotknúť nakazený človek.

 

NIE, určite neoplachovať zase platí pre...

  • ... šaláty z uzavretého vrecúška určené na rýchlu spotrebu, pretože sú už umyté a pokrájané a ďalší kontakt s vodou by listy znehodnotil, rozmočené by stratili chuť, pevnosť a neboli by už chrumkavé.
  • ... huby, lebo pre absenciu šupky namočené vo vode ňou rýchlo nasiaknu a potom majú mdlú chuť.
  • ... mäso, lebo umývaním by ste prítomné baktérie iba šírili, zneškodníte ich jedine dôslednou tepelnou úpravou, nezabudnite však precízne poumývať nôž a pracovnú dosku, na ktorej sa bravčové mäso alebo kurča porcovali.
  • ... uvarené špagety, pretože tým odplavíte škrob, ktorý pomáha cestovinám nasiaknuť lepšie omáčku.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu