30.12.2014 12:34
Krevetový silvestrovský koláč
Varenie – Recepty - Studený bufet
Slaný koláč s plodmi mora.
Ingrediencie:
Na náplň:
300 g mrazených kreviet
- 100 g jarnej cibuľky
- 3 vajcia
- 150 g kyslej smotany
- 1 zarovnaná lyžica jemného kukuričného škrobu
- 1 lyžica kečupu
- 3 lyžice mlieka
- 1 zarovnaná lyžička soli
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 1 vajce
- 200 g strúhaného syra (napr. Gouda)
- 125 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 2 lyžice mrazenej zmesi sekaných byliniek
- 2 lyžice hladkej múky
Príprava:
- Na náplň necháme krevety rozmraziť.
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím. Pridáme soľ, vajce, syr, mlieko a olej a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť.
- Cibuľku umyjeme, nakrájame na malé krúžky a vložíme do misy. Pridáme vajcia, kyslú smotanu, škrob, kečup, mlieko a soľ a metličkou vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame krevety.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a ¾ cesta vložíme do vymastenej formy. Cesto roztiahneme po dne a okrajoch formy a dobre pritlačíme. Na cesto nalejeme náplň. Zvyšné cesto premiesime s bylinkami a múkou a vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm. Formičkou vykrájame rôzne tvary, ktoré rozložíme na koláč. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 45 minút.
- Koláč necháme vychladnúť. Do podávania uschovávame v chladničke.
TIP: Krevety môžeme nahradiť krabími tyčinkami.
FOTO: droetker
—————