29.12.2017 17:47
Krémeš Tatry
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Krémeš s imidžom zasnežených hôr si určite obľúbite.
Ingrediencie:
Na cesto:
250 ml vody
- 80 ml oleja
- štipka soli
- 220 g hladkej múky
- 6 vajec
Na krém:
- 300 g cukru
- 150 ml vody
- 500 ml polotučného mlieka
- 2 balíčky Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou
- 250 g zmäknutého masla
- 50 g mletých vlašských orechov
Na ozdobenie:
- 750 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu
- 3 zarovnané PL práškového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta nalejeme do kastrólika vodu. Pridáme olej a soľ a privedieme do varu. Potom vmiešame múku a vymiešame dohladka. Odstavíme z variča, cesto prenesieme do misy a necháme vychladnúť. Do cesta zašľaháme vajcia elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cesto rovnomerne rozdelíme na 2 vymastené plechy a pomocou stierky uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút.
- Pláty necháme vychladnúť.
- Na prípravu krému vo väčšom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne prilejeme vodu a privedieme do varu. V mlieku rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme ich do karamelu. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému zašľaháme maslo a vmiešame orechy. Na jeden z plátov nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.
- Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačku nanesieme na krém a zakryjeme druhým plátom. Povrch krémešov posypeme práškovým cukrom.
FOTO: droetker
—————