Krásna a fit aj v chladnom počasí
Zdravie a krása – K vitalite a zdraviu
Zimné obdobie so sebou prináša zmeny pre náš organizmus. Najmä s prvými mrazmi je naše telo vystavené nadmernej záťaži. Ako zvládnuť začiatok zimy s noblesou?
Zimné obdobie je v porovnaní s inými ročnými obdobiami pre našu pleť náročnejšie. Vietor a mráz môže zanechať na pokožke nežiaduce stopy. Kráse neprospievajú ani prudké zmeny teplôt pri prechode z vonkajších mrazov do prekúreného prostredia. Pleť sa viac vysušuje a sťahuje, v extrémnych prípadoch až olupuje. Predchádzať tomu možno adekvátnou starostlivosťou. Zvonku poctivou hydratáciou výživnými krémami, zvnútra dostatočným príjmom tekutín a vhodným jedálničkom. Okrem dostatku ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov či stopových prvkov, má na peknú a zdravú pleť vplyv aj optimálny príjem tukov v strave.
Tuk - priateľ človeka
Tuky sú prvé „na rane“, keď robíme škrty v jedálnych lístkoch s cieľom čo najrýchlejšie schudnúť. Robíme ale naozaj dobre? Aký dosah má na organizmus radikálne zníženie príjmu tukov? „Určite to je jedna z najčastejších chýb, s ktorými sa stretávam vo svoje praxi. Tuky netreba vylúčiť z jedálnička, len si treba vybrať tie správne. Ich zníženie alebo vylúčenie zo stravy má za následok únavu, priberanie, alergie, zlý spánok, lámavé nechty, zlú kvalita vlasov, suchú pokožku, ale aj depresie a zlý spánok,“ hovorí známa výživová špecialistka Janka Trebulová.
Do svojho denného menu by sme mali preto zaradiť zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, obzvlášť omega-3. „Tie nájdeme predovšetkým v morských rybách ako je losos, sleď, tuniak alebo makrela. Dobrým zdrojom omega-3 sú aj morské plody, chia semiačka, ľanový alebo repkový olej. Chybu neurobíme, ak si popoludní namiesto sladkej maškrty doprajeme hrsť vlašských orechov alebo chutné avokádo,“ radí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Prioritou je silná imunita
Sprievodným javom chladného počasia je aj nádcha, kašeľ, kýchanie či nebodaj chrípka. Predstava upchatého nosa a haldy vreckoviek počas vianočných sviatkov určite nikoho nefascinuje. O dôležitosti dostatočného príjmu vitamínov a minerálov čítame denne, kdesi v závetrí záujmu pritom ostávajú omega-3 mastné kyseliny. Pritom ide o nemenej hodnotné látky, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu. „Nedostatočný príjem omega-3 spôsobuje zníženie obranyschopnosti organizmu. To má za následok vyšší sklon k infekčným ochoreniam, pomalé hojenie rán alebo kvasinkové infekcie,“ vysvetľuje doktorka Béderová. Viaceré štúdie potvrdili, že omega-3 pozitívne ovplyvňujú rýchlosť imunitnej reakcie a skracujú priebeh zápalových procesov. Preto na príjem týchto zdravých tukov nesmieme zabúdať obzvlášť v zime, kedy je naša imunita krehkejšia. Imunitný systém si vyžaduje dodržiavať zásady zdravej životosprávy v podobe racionálneho jedálnička a fyzickej aktivity. Podľa lekárky nesmieme ani v chladnom počasí zabúdať na pobyt na čerstvom vzduchu. Nemej dôležité je popri každodennom zhone dopriať si odpočinok a dostatok spánku.
Omega-3 v receptoch
Zdravíčko si môžeme namiešať aj vhodným výberom potravín a, ktoré spracujeme na chutné nátierky. Výbornou inšpiráciou sú nasledujúce recepty, ktorých autorkou je výživová špecialistka Ing. Janka Trebulová.
Orechovo - špenátová nátierka
- 200g vlašských orechov opražených
- 3 hrste baby špenátu
- 2 hrste strúhaný syr (eidam, mozarella)
- 1 cream cheese alebo lučina
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- soľ, mleté čierne korenie
Do mixéra dáme špenát, orechy, syr citrónovú šťavu. Rozmixujeme a postupne pridávame cream cheese alebo lučinu. Dochutíme soľou a korením.
Sladká avokádová nátierka
- 1 avokádo
- 3 PL kakaa
- 6 PL javorového sirupu alebo medu
Avokádo ošúpeme, dužinu rozmixujeme a postupne pridáme kakao a med. Môžeme zjemniť aj banánom, ktorý rozmixujeme spolu s ostatnými ingredienciami.
Avokádovo - bryndzová nátierka
- 1 avokádo
- ½ balenia bryndze
- ½ téglika bieleho hustého jogurtu
- citrónová šťava
- tekvicový olej
- 1 PL petržlenovej vňate
- podľa chuti čili
- soľ, mleté čierne korenie
Avokádo, bryndzu a jogurt rozmixujeme a postupne pridávame ostatné ingrediencie podľa chuti.
Avokádovo - nivová nátierka
- 1 avokádo
- 50g nivy
- 1 téglik kyslej smotany
- mleté čierne korenie
Zrelé avokádo si vydlabeme zo šupky a dobre premiešame s rozdrobenou nivou, Primiešame smotanu, dochutíme korením a všetko spolu dobre premiešame. Už nesolíme, niva je dostatočne slaná.
Ak vám ryby nechutia, na orechy máte alergiu a avokádo nie je vaším obľúbeným ovocím, ďalším plnohodnotným zdrojom omega-3 mastných kyselín môžu byť kvalitné výživové doplnky OmegaMarine Forte+ od NaturaMed Pharmaceuticals. Pochádzajú z čerstvých nórskych lososov, čo zaručuje ich dobrú absorpciu a takmer stopercentnú využiteľnosť na rozdiel od omega-3 z rastlinných zdrojov. Na pokrytie dennej dávky pritom stačí užiť dve kapsuly. Ich výhodou je, že ich pri prehĺtaní necítite, pretože sa rozpúšťajú až v črevách. OmegaMarine Forte+ je navyše obohatený o vitamín D 3 pre ešte komplexnejšiu starostlivosť o Vaše zdravie! Priaznivo pôsobí na imunitu, zuby a normálnu funkciu svalov. Rovnako prispieva k správnemu vstrebávaniu omega-3 do ľudského organizmu.
Doma a Rada, FOTO: archív
—————