28.09.2015 10:36

Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Chutný koláč s jablkami s príchuťou sušených sliviek, škorice a rumu.

 

Ingrediencie:
Na náplň:
  • 200 g sušených sliviek
  • 4 lyžice rumu
  • 1 zarovnaná KL mletej škorice
  • 1 balíček Zlatého klasu (a 40 g)
  • 2 vrchovaté lyžice cukru
  • 750 ml smotany na šľahanie
  • 12 malých jabĺk

Na cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce

 

Na ozdobenie:
  • 50 g mandľových plátkov

 

Príprava:
  1. Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky. Pridáme rum a škoricu, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať.
  2. Zo Zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale s cukrom a 750 ml smotany. Za občasného premiešania krém necháme vychladnúť.
  3. Jablká olúpeme a pomocou vykrajovača jadrovníkov odstránime jadrovníky.
  4. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Viac ako polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a predpečieme.
  5. Korpus necháme vychladnúť. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby sme vytvorili okraj vysoký asi 4 cm.
  6. Jablká naukladáme vedľa seba na korpus a naplníme slivkami. Medzi jablká nanesieme krém a povrch ozdobíme plátkami mandlí. Vložíme do rúry a dopečieme pri teplote 180 °C.
  7. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada