28.09.2015 10:36
Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Chutný koláč s jablkami s príchuťou sušených sliviek, škorice a rumu.
Ingrediencie:
Na náplň:
200 g sušených sliviek
- 4 lyžice rumu
- 1 zarovnaná KL mletej škorice
- 1 balíček Zlatého klasu (a 40 g)
- 2 vrchovaté lyžice cukru
- 750 ml smotany na šľahanie
- 12 malých jabĺk
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
Na ozdobenie:
- 50 g mandľových plátkov
Príprava:
- Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky. Pridáme rum a škoricu, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať.
- Zo Zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale s cukrom a 750 ml smotany. Za občasného premiešania krém necháme vychladnúť.
- Jablká olúpeme a pomocou vykrajovača jadrovníkov odstránime jadrovníky.
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Viac ako polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a predpečieme.
- Korpus necháme vychladnúť. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby sme vytvorili okraj vysoký asi 4 cm.
- Jablká naukladáme vedľa seba na korpus a naplníme slivkami. Medzi jablká nanesieme krém a povrch ozdobíme plátkami mandlí. Vložíme do rúry a dopečieme pri teplote 180 °C.
- Koláč necháme vo forme vychladnúť.
FOTO: droetker
—————