Koreniny sú voňaví terapeuti
Varenie – Potraviny
Každá kuchárka či domáca cukrárka vie, že maškrtám, po ktorých radi siahame pre ich vôňu i chuť, dodávajú špeciálnu arómu správne zvolené koreniny. Treba len dobre poznať gastronomickú tajničku, ktorú lúštili kuchári niekedy i celé stáročia, kým sa prepracovali k ideálnym kombináciám. Navyše ich pridávaním do pokrmov profitujeme aj z ich terapeutických schopností.
Aníz sa najčastejšie používa do krémov, dezertov, miešaných mliečnych nápojov a tiež na posypanie pečiva. Ako odvar pomáha pri problémoch s kašľom, s nespavosťou, s nechutenstvom i pri žalúdočnej nevoľnosti.
Ďumbier alebo zázvor je vhodný skôr do šalátov a do pečiva (známe zázvorníky), ale i do polievok a mäsových jedál, no pre výraznú vôňu a horkastú chuť ho treba dávkovať s mierou. Je to populárny liek na zlé trávenie a odvar pomáha pri prechladnutí.
Fenikel sa osvedčil pri pečení keksov a príprave likérov. Je známym pomocníkom pri detských kolikách a vôbec pri nesprávnom trávení či plynatosti. No zároveň prečisťuje obličky a tiež dýchacie cesty.
Klinčeky sú neodmysliteľnou súčasťou medovníkov, ale aj iným druhom vianočného pečiva, ktorým dodávajú typickú arómu. Dokážu zmierniť bolesť zubov a uvoľňovať svaly pri problémoch s kŕčmi.
Škorica zažiari v ovocných kompótoch, jablkových i iných ovocných koláčoch, punčoch, perníkoch a nákypoch. Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie.
Vanilka posúva receptúry na zákusky, pudingy, zmrzlinu a krémy do najvyšších poschodí. Pomáha znižovať krvný tlak i riziko ochorení srdca, zmierňuje brušné kŕče a urýchľuje hojenie kožných vyrážok, zápalov a iných defektov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————