Korbáčiky z kysnutého cesta
Varenie – Recepty – Múčniky
Originálne pohostenie z kysnutého cesta v štýle Veľkej noci.
Ingrediencie:
1 balenie buchiet ako polotovaru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 150 g rozpusteného vychladnutého masla alebo margarínu
- 2 zarovnané lyžice medu
- nastrúhaná kôra z ½ chemicky neošetreného citróna
- 1 lyžička rumovej arómy
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- 1 balíček škoricového cukru
Príprava:
Na prípravu cesta zmiešame v mise zmes na buchty a droždie (je súčasťou balenia), vanilínový cukor, mlieko, maslo alebo margarín, med, kôru a arómu a ručne vypracujeme hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Povrch cesta zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 12 častí. Každú časť rozdelíme na 3 diely a z každého utvoríme valček dlhý 25 cm. Vždy 3 valčeky spletieme do vrkoča, pričom 2 cm necháme nedopletené. Nožom zrežeme konce a zo zvyšného cesta vyvaľkáme slabý valček, ktorým obviažeme korbáč (pozri foto). Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme pomocou štetca alebo maslovačky rozšľahaným vajcom a posypeme škoricovým cukrom. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 190 °C a pečieme 20 minút.
FOTO: droetker
—————