28.03.2013 10:41

Koláčiky „volské oká“

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Klasické koláčiky s marhuľami a mrveničkou dokážu evokovať aj veľkonočnú atmosféru.

 

Ingrediencie:
Na mrveničku:
  • 130 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 80 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček droždia
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 vajce
  • 180 ml vlažného mlieka
  • 80 g rozpusteného vychladnutého masla alebo margarínu
Na náplň:
  • 1 marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)
  • 2 balíčky (à 40 g) zlatého klasu
  • 500 ml mlieka
  • 40 g cukru

 

Príprava:

Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajce, mlieko, maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vytvarujeme z cesta valček dlhý asi 40 cm, ktorý ostrým nožom nakrájame na 24 kúskov. Kúsky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a prstom roztiahneme na placky s priemerom asi 8 cm. Na náplň necháme marhule odkvapkať na sitku. Zlaté klasy uvaríme podľa návodu na obale, avšak iba s 500 ml mlieka a s 40 g cukru. Na každý koláčik nanesieme 1 PL pudingu, posypeme mrveničkou a doprostred každého koláčika položíme polovicu marhule reznou stranou nadol. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 200 °C pečieme 15 minút.

 

TIP: Koláčiky môžeme po upečení posypať škoricovým cukrom.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada