Koláčiky „volské oká“
Varenie – Recepty – Múčniky
Klasické koláčiky s marhuľami a mrveničkou dokážu evokovať aj veľkonočnú atmosféru.
Ingrediencie:
Na mrveničku:
130 g hladkej múky
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 80 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček droždia
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 vajce
- 180 ml vlažného mlieka
- 80 g rozpusteného vychladnutého masla alebo margarínu
Na náplň:
- 1 marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 480 g)
- 2 balíčky (à 40 g) zlatého klasu
- 500 ml mlieka
- 40 g cukru
Príprava:
Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, droždie, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajce, mlieko, maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vytvarujeme z cesta valček dlhý asi 40 cm, ktorý ostrým nožom nakrájame na 24 kúskov. Kúsky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a prstom roztiahneme na placky s priemerom asi 8 cm. Na náplň necháme marhule odkvapkať na sitku. Zlaté klasy uvaríme podľa návodu na obale, avšak iba s 500 ml mlieka a s 40 g cukru. Na každý koláčik nanesieme 1 PL pudingu, posypeme mrveničkou a doprostred každého koláčika položíme polovicu marhule reznou stranou nadol. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 200 °C pečieme 15 minút.
TIP: Koláčiky môžeme po upečení posypať škoricovým cukrom.
FOTO: droetker
—————