Koláče troch chutí
Varenie- Recepty- Múčniky
Chutné koláčiky s tvarohovou alebo makovou plnkou.
Ingrediencie:
Na cesto:
500 g polohrubej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- štipka soli
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 125 g rozpusteného masla alebo margarínu
- 3 žĺtky
- 1 lyžička rumovej arómy
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 vajce na potretie
Na náplne:
- 250 g polotučného tvarohu
- 30 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
- 1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu
- 1 lyžička rumovej arómy
- 1 vajce
- 250 g hotovej makovej náplne
- 200 g slivkového lekváru
- 1 balíček škoricového cukru
- 1 lyžička rumovej arómy
Príprava:
Na prípravu cesta dôkladne zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme soľ, cukor, vanilínový cukor, rozpustené vychladnuté maslo alebo margarín, žĺtky, arómu a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto asi na 30 minút kysnúť. Na prípravu náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, Zlatý klas, arómu a vajce. Všetko vymiešame dohladka. Makovú náplň pripravíme podľa návodu na obale. Slivkový lekvár zmiešame so škoricovým cukrom a arómou. Vykysnuté cesto rozdelíme na deväť dielov. Z každého dielu na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme bochníček, z ktorého na plechu vyloženom papierom na pečenie ručne vytvarujeme koláče (Ø 12 cm) . Koláče naplníme podľa vlastnej fantázie tromi náplňami. Okraje potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Plech vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút. Upečené koláče necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
FOTO: droetker
—————