01.10.2014 08:49
Koláč s jablkami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Lahodný koláč s krehkého cesta s jablkovo-škoricovou plnkou.
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 50 g práškového cukru
- kôra z pol citróna
- 80 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 vajce
- 5 lyžíc smotany
Jablková plnka:
- 1 kg jabĺk
- 30 g masla
- 100 g cukru
- 50 g hrozienok
- mletá škorica
Príprava:
Múku s práškom do pečiva, so škoricou a s cukrom preosejeme na dosku, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, maslo alebo rastlinný tuk, vajce i smotanu a zamiesime cesto, ktoré potom rozdelíme na dva diely. Dáme ich na hodinu do chladničky a zatiaľ si pripravíme plnku. Očistené jablká pokrájame na plátky, udusíme na masle a zmiešame s cukrom, hrozienkami a škoricou. Jeden diel cesta vyvaľkáme, dáme na plech a potrieme jablkovou plnkou, zakryjeme druhým vyvaľkaným plátom, ktorý potrieme mliekom. Upečený a vychladnutý koláč pokrájame a posypeme práškovým cukrom, ktorý môžeme zmiešať s vanilínovým cukrom.
—————