18.11.2018 08:31
Koláč s brusnicami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Sezónny koláč s brusnicami ako jesenná alternatíva osviežujúceho dezertu.
Ingrediencie:
500 g brusnice
- 300 g práškového cukru
- 250 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 lyžica kyslej smotany
- 1 lyžica rumu
- soľ
- múka na posypanie pracovnej dosky
- 1 žĺtok
- sezamové semiačka
- šľahačka
Príprava:
- Do misky preosejeme múku a v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme kyslú smotanu, rum, soľ a 50 g práškový cukor. Pridáme maslo (prípadne rastlinný tuk na pečenie) pokrájané na tenké plátky a zamiesime na hladké cesto, ktoré necháme odležať v chladničke približne 60 minút.
- Medzitým prebraté brusnice zmiešame s 250 g práškovým cukrom.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu, ktorým vyložíme vymastenú tortovú alebo koláčovú formu, pričom cesto vytlačíme cez okraj.
- Na cesto rozložíme ocukrované brusnice a prevísajúce cesto preložíme a vytvoríme hrubší okraj. Ten potrieme vyšľahaným žĺtkom a posypeme kryštálovým cukrom alebo sezamovými semiačkami.
- Pečieme v dobre vyhriatej rúre do zlazohneda. Vychladnutý koláč ozdobíme šľahačkou a pokrájame.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————