21.05.2017 09:42

Keď vás popŕhli žihľava

Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 

Žihľava je zaujímavá rastlinka, ktorú v prírode obchádzame, pretože ju považujeme hlavne za burinu. Dôvodom sú listy husto posiate chĺpkami, ktoré sa pri dotyku dostanú pod kožu a zvyknú nepríjemne svrbieť. Po usušení sa však dráždivé látky strácajú.

Napriek zlým kontaktným skúsenostiam a u niekoho aj silným alergickým reakciám má táto rastlinka úžasné liečivé účinky. A najviac práve teraz na jar. Aj lekári odporúčajú zaradiť pitie žihľavového čaju počas očistných kúr v tomto ročnom období. Žihľava je považovaná za jednu z najúčinnejších byliniek. Možno aj preto, že prírodné liečiteľstvo využíva celú rastlinu – korene, stonku, listy i kvety. Poznali ju už naši predkovia, starí Rimania si napríklad zvykli šľahať reumatické kĺby zväzkom žihľavy.  

 

Čo obsahuje a čo lieči

Žihľava okrem vitamínov C, K, povitamínov A či B1 alebo kyseliny pantoténovej obsahuje aj chlorofyl s regeneračnými účinkami a protizápalovým i hojivým účinkom. Používa sa preto pri popáleninách a preležaninách. Glukokiníny pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, čím je cennou pri liečbe cukrovky. Je bohatá na aminokyseliny, ktoré zvyšujú účinok enzýmov, čo má priaznivý vplyv na prekrvenie vnútorných orgánov. Jej antiseptické účinky sa využívajú pri liečbe zápaloch dýchacích i močových ciest. A pomáha aj pri tráviacich a črevných ťažkostiach a v prípade málokrvnosti pri väčšej strate krvi po úraze alebo ťažkých chorobách. Prítomné železo priaznivo pôsobí na kostnú dreň a podporuje krvotvorbu. Čaj zo žihľavy by mali piť aj pacienti s dnou, pretože znižuje hladinu kyseliny močovej v organizme.

 

V kúpeľni i v kuchyni

  • Mnohé ženy preferujú žihľavový šampón alebo používajú odvar zo žihľavových listov pri problémoch s nadmerne sa mastiacimi alebo vypadávajúcimi vlasmi.
  • Jar je ideálnym časom na zber mladých listov (zásadne však s rukavicami), z ktorých po sparení môžeme pripraviť chutný a najmä zdravý šalát. Dajú sa však aj pridať do plnky alebo pripraviť v štýle špenátu ako prívarok a primiešať do cesta na zemiakové placky. Mimochodom, mladá pŕhľava chutí veľmi aj hydine. Asi vie, prečo.

 

Poznámka:

Ak si chceme nazbierať túto voľne rastúcu bylinku, ktorá rastie takmer všade, mali by sme dobre zhodnotiť miesto výskytu. Voliť treba svetlé prostredie, ale ak sa jej niekde podozrivo dobre a vo veľkom množstve darí, radšej sa takému miestu vyhnime, môže byť zamorené dusičnanmi. Keď kvitne, nie je vhodná na zber. Záhradkári ju nemajú veľmi v obľube, pretože v okolí pôdy, kde sa ujme, zvykne koncentrovať všetky vitamíny a minerály.

 

redakcia doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu