09.04.2016 09:42

Kávový zákusok

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Jemná kávová chuť závinu evokuje predstavu ideálneho zákuska po sviatočnom obede.

 

Ingrediencie:
  • 5 žĺtkov  
  • 100 g práškového cukru  
  • ½ balíčka vanilkového cukru  
  • 80 g hrubej múky   
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva  
  • 50 g orechov   
  • sneh z 5 bielkov
Plnka:
  • 300 ml mlieka  
  • 3 lyžice mletej zrnkovej kávy    
  • 3 žĺtky   
  • ½ balíčka vanilkového cukru   
  • 2 lyžice hladkej múky  
  • 200 g masla  
  • 240 g práškového cukru

 

Príprava:

Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a postupne po častiach primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a zomletými orechmi a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme rýchlo v predhriatej rúre, cesto však nesmie byť vysušené, mohlo by sa lámať. Upečené ho vyklopíme na mokrý obrúsok, odstránime z neho papier a stočíme. Medzitým si pripravíme plnku. Do časti vriaceho mlieka zamiešame kávu, necháme zovrieť a po odstavení necháme 5 minút stáť. Bielu kávu potom precedíme, pár lyžičiek si odložíme a doplníme ju mliekom do objemu 300 ml. Múku vymiešame s odloženou vychladnutou bielou kávou, so žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Napokon pridáme 300 ml bielej kávy. Nad parou potom za stáleho miešania z tejto zmesi uvaríme hustý krém, ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame dopenista, potom po troche pridávame kávový krém a spolu dobre vymiešame. Pre zvýraznenie chute môžeme napokon do krému zamiešať aj nahrubo posekané orechy. Keď cesto vychladne, tak ho opatrne roztočíme, natrieme plnkou a znovu zavinieme. Závin napokon potrieme po celom povrchu zvyškom kávovej plnky a ozdobíme dlhým ťahmi pomocou vidličky.

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada