Karamelové rezy
Varenie – Recepty- Múčniky
Zákusok ku káve, ktorý ocenia všetci priaznivci karamelu.
Ingrediencie:
Na cesto:
450 g polohrubej múky
- 1 balíček droždia
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 250 ml vlažného mlieka
- 50 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na potretie:
- 120 g medu
- 150 g rozpusteného masla alebo margarínu
- 50 g cukru
- 5 lyžíc mlieka
- 100 g strúhaného kokosu
Na krém:
- 150 g cukru
- 750 ml mlieka
- 2 balíčky pudingu s vanilkovou príchuťou
- 1 balíček (6 plátkov) želatíny
- 250 ml smotany na šľahanie
Príprava:
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku a droždie. Pridáme vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko, maslo alebo margarín a ručne vypracujeme na hladké cesto. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 40 minút kysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na plát s veľkosťou 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie. Na potretie zmiešame med, maslo alebo margarín, cukor, mlieko a kokos a zmes rovnomerne rozotrieme na cesto. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 200°C 15 minút. Ešte teplý korpus nožom rozdelíme na 4 diely. Na prípravu krému vo väčšom hrnci skaramelizujeme cukor do svetlohnedej farby. Opatrne postupne prilejeme 500 ml mlieka a varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. V 250 ml mlieka rozmiešame pudingy a vlejeme ich do vriaceho karamelového mlieka. Za stáleho miešania asi 1 minútu povaríme. Uvarený puding necháme za občasného pomiešania vychladnúť. Plátkovú želatínu pripravíme podľa návodu na obale a rozohriatu vmiešame do vychladnutého pudingu. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame do pudingu. Jednotlivé štvrtiny korpusu pozdĺžne rozrežeme a naplníme krémom.
FOTO: droetker
—————