Kapustnica s vajcami
Varenie - Recepty – Polievky
Polievka z kyslej kapusty netypicky – s uvareným vajcom, ktoré nasiakne chuťou kapustnice.
Ingrediencie:
2 a ½ l vody
- 500 g kyslej kapusty
- 1 kocka mäsového vývaru
- 10 g sušených húb
- 1 menšia cibuľa
- 40 g masti
- 50 g hladkej múky
- soľ, rasca, majorán, nové korenie, mleté čierne korenie, ďumbier
- 2 strúčiky cesnak
- vajcia podľa počtu stravníkov
Príprava:
Do vody dáme variť kocky vývaru a sušené huby. Po hodine pridáme pokrájanú kyslú kapustu a potom polievku prichutíme mletou rascou, čiernym korením, potlčeným zrnkom nového korenia, ďumbierom a rozotreným cesnakom. Keď je kapusta uvarená, pridáme bledú zápražku rozriedenú teplou vodou a spolu povaríme. Podľa počtu stolovníkov dáme do vriacej kapustnice variť vajcia, pri každého jedno. Vajce osobitne rozbijeme do hrnčeka a tesne nad hrncom ho necháme skĺznuť do polievky. Potom mierne pohybujeme hrncom, aby bielky obalili žĺtky. Asi po 4 minútach ich varechou opatrne od seba oddelíme a ešte asi 5 minút varíme.
—————