K ovociu poteší sladká omáčka
Varenie – Rady z kuchyne
V horúcich dňoch nám veľmi nechutí. Často nám stačí zeleninový šalát alebo miska ovocia. Ak si k nakrájaným plodom dáme ešte vhodnú omáčku, práve sme si dopriali zdravý dezert, ktorý nám okrem vitamínov dodá aj energiu.
Najrýchlejšie si ju pripravíme z vody (2 lyžice), krupicového cukru (6 lyžíc) a sladkej smotany (2 lyžice). Cukor necháme rozpustiť na miernom ohni a napokon prilejeme smotanu a zmes vyšľaháme metličkou do karamelovej omáčky.
K druhej verzii potrebujeme 100 g masla, ktoré pokrájame na menšie kúsky a necháme ho zmäknúť v rajnici. Potom k nemu pridáme 200 g tmavého cukru a 125 ml sladkej smotany. Zmes varíme na miernom ohni asi 5 minút, pričom ju občas premiešame, až kým nezískame hladkú omáčku. Hodí sa výborne k jahodám i k malinám, ale aj k opečenému či grilovanému jablku a banánu.
Ku grilovanému ovociu (kúsky ananásu, hrušky, broskyne) vyskúšajme medovú omáčku, ktorou môžeme ovocie počas grilovania potierať a potom si ju ešte priliať aj na tanieri. Pripravíme ju z nasekaných mätových lístkov, ktoré zalejeme medom a pridáme aj citrónovú šťavu a trochu rumu. Spolu vymiešame na hustú omáčku.
Ak preferujeme chuť čokolády, potrebujeme 100 g čokolády na varenie, ktorú nastrúhame a zmiešame s 2 lyžicami kakaa, 50 ml mlieka, 2 žĺtkami a lyžicou hladkej múky. Zmes vlejeme do 200 ml vriaceho mlieka a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na záver prilejeme pol deci rumu.
Poznámka:
Sladkú omáčku s príchuťou karamelu, ktorá pochádza z Thajska, môžeme rovnako dobre konzumovať teplú ako i studenú. A je výbornou prílohou nielen k čerstvému ovociu, ale aj k pudingu, k ovocnému želé alebo k zmrzline.
redakcia Doma a Rada, FOTO: obrazky.4ever.sk
—————