06.11.2014 08:23

Jesenný mriežkovaný koláč

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Koláč z krehkého cesta s tvarohom a so slivkami.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 350 g špaldovej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 vajce
  • 1 lžička vanilkovej arómy
Na náplň:
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 balíček Zlatého klasu (40 g)
  • 40 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 3 zarovnané lyžice slivkového lekváru
  • 400 g očistených a odkôstkovaných sliviek

 

Príprava:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru,  vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme tvaroh so Zlatým klasom, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Z cesta odoberieme 1/3 a odložíme bokom. Zo zvyšku cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto potrieme lekvárom, nanesieme náplň a obložíme slivkami. Z odloženého cesta vyvaľkáme plát, pomocou ostrôžky alebo ostrého noža narežeme na pruhy a na koláči vytvoríme mriežku. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 45 minút. Potom necháme koláč vychladnúť.

 

TIP:  Špaldovú múku môžeme nahradiť polohrubou múkou.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada