Jesenný mriežkovaný koláč
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Koláč z krehkého cesta s tvarohom a so slivkami.
Ingrediencie:
Na cesto:
350 g špaldovej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 100 g práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
- nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 vajce
- 1 lžička vanilkovej arómy
Na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 balíček Zlatého klasu (40 g)
- 40 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 3 zarovnané lyžice slivkového lekváru
- 400 g očistených a odkôstkovaných sliviek
Príprava:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru, vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme tvaroh so Zlatým klasom, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Z cesta odoberieme 1/3 a odložíme bokom. Zo zvyšku cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto potrieme lekvárom, nanesieme náplň a obložíme slivkami. Z odloženého cesta vyvaľkáme plát, pomocou ostrôžky alebo ostrého noža narežeme na pruhy a na koláči vytvoríme mriežku. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 45 minút. Potom necháme koláč vychladnúť.
TIP: Špaldovú múku môžeme nahradiť polohrubou múkou.
FOTO: droetker
—————