03.10.2016 16:51

Jesenné inšpirácie na zaváranie

Varenie – Skladovanie

 

Pre niekoho nevyhnutnosť a spôsob, ako uchovať vitamíny a nezmariť energiu vloženú do starostlivosti o záhradku, pre iného dokonca koníček. Zaváranie môže byť naozaj zábavné až dobrodružné. Najmä, ak sa púšťame na nevychodené chodníčky. Ale občas môžeme skúsiť aj novinky. Už kombinácia sľubuje výnimočnosť gurmánskeho zážitku.

 

Jablkové želé s bazalkou

Ingrediencie:

  • 750 ml 100 % jablkovej šťavy
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1  
  • 400 g cukru
  • 20 lístkov bazalky nakrájaných na prúžky

Príprava:

  1. Do hrnca nalejeme šťavu. Obsah vrecka Gelfix Extra zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme k šťave. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania povaríme minimálne 5 minút.
  3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
  4. Odstavíme zo sporáka a vmiešame bazalku. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Poháre počas chladnutia niekoľkokrát obrátime dnom nahor, aby sa lístky bazalky lepšie rozmiestnili.

Upozornenie: Pridaním bazalky sa skráti doba trvanlivosti.

 

Čatní z nektáriniek a hrušiek s čili

Ingrediencie:

  • 1 kg olúpaných a odkôstkovaných nektáriniek nakrájaných na kocky
  • 250 g olúpaných hrušiek zbavených jadrovníkov a nakrájaných na kocky
  • 150 g očistenej šalotky nakrájanej na kúsky
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru olúpaného a nasekaného na malé kúsky
  • 2 červené čili papričky nakrájané na malé kúsky
  • 250 ml 100 % jablkovej šťavy
  • 125 ml jablkového octu
  • 2 celé badiány
  • 1 kúsok celej škorice
  • 2 zarovnané lyžica soli
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1  
  • 350 g cukru

Príprava:

  1. Vo väčšom hrnci dôkladne premiešame nektárinky, hrušky, šalotku, zázvor, čili, jablkovú šťavu, jablkový ocot, badián, škoricu a soľ. Obsah vrecka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  2. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme minimálne 5 minút.
  3. Prípadnú penu odoberieme a odstránime badián a škoricu. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

Zamatový džem z lesného ovocia

Ingrediencie:

  • 1 kg prepasírovanej, rozmixovanej zmesi z lesného ovocia (z asi 1 600 g čerstvej alebo mrazenej zmesi ovocia)
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1  
  • 1 150 g cukru


Príprava:

  1. Rozmixované a cez sitko prepasírované ovocie nalejeme do hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s 2 lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu.
  2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
  4. Prípadnú penu odstránime a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkami, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada