Jelenie ragú
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Tajomstvo tohto poľovníckeho receptu je charakter moridla, ktoré dodá pred tepelnou úpravou jeleniemu mäsu správne grády.
Ingrediencie:
600 g mäsa z jelenieho stehna alebo pleca
- 40 g údenej slaniny
- 40 g oleja
- 20 g cibule
- 100 g koreňovej zeleniny
- soľ
- bobkový list
- celé čierne korenie
- 200 ml kyslej smotany
- 50 g hladkej múky
- 10 g cukru
- horčica
- citrónová šťava alebo ocot
Príprava:
Očistené jelenie mäso vložíme na 3 až 4 dni do moridla, ktoré si pripravíme nasledovne. V osolenej vode uvaríme očistenú a pokrájanú zeleninu s aromatickým korením, prilejeme ocot a necháme vychladnúť. Mäso v moridle denne obraciame. Potom ho vyberieme, pokrájame na kocky, podlejeme vodou a dusíme. Na oleji opražíme na kocky pokrájanú slaninu, pridáme z moridla ocedenú zeleninu, opražíme, zalejeme ju vodou a povaríme. Potom zmes pretrieme cez sito na mäso, dosolíme a ďalej dusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a povaríme. Nakoniec pridáme lyžicu horčice, cukor a citrónovú šťavu alebo ocot. Podávame s makarónmi alebo kysnutou knedľou.
—————