Jarný broskyňový koláč
Varenie – Recepty – Múčniky
Za ľahký broskyňový koláč budú vďační rovnako veľkí jako malí kúpači.
Ingrediencie
Na cesto:
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň:
- 2 broskyňové kompóty (hmotnosť po odkvapkaní à 470 g)
- 2 balíčky (à 40 g) zlatého klasu
- 750 ml mlieka
- 50 g cukru
- 2 balíčky tortového želé číreho
- 500 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou)
Príprava:
Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín, cukor a vanilínový cukor do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Zmiešame múku s kypriacim práškom a zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 170 °C a pečieme asi 25 minút. Na prípravu náplne necháme kompóty odkvapkať na sitku a šťavu pritom zachytíme. Oba zlaté klasy uvaríme naraz podľa návodu na obale, avšak iba so 750 ml mlieka a 50 g cukru. Ešte horúci puding nalejeme na vychladnutý korpus a poukladáme naň odkvapkané broskyne reznou stranou nadol. Odmeranú šťavu z kompótu zmiešame s tortovým želé a pripravíme podľa návodu na obale (bez cukru). Broskyne polejeme mierne vychladnutým želé a necháme v chladničke stuhnúť.
TIP: Koláč môžeme obmeniť a náplň pripraviť z pudingu s čokoládovou príchuťou.
FOTO: droetker
—————