Jarné nátierky pre zdravie
Varenie – Správna výživa
Na jar vždy ochotnejšie meníme jedálniček a do stravovacích zvykov radi pridávame zeleninu. Je to logické. Čerstvým plodom, ktorých z týždňa na týždeň pribúda, sa len ťažko odoláva. A navyše organizmus vyčerpaný po zimnom období, si žiada prílev nových vitamínov.
Výbornou alternatívou, ako si pestriť zostavu pokrmov, je nátierka. Ak ju pripravíme podľa princípov racionálnej výživy a moderných diétnych princípov, zvýšime si tak šancu konzumovať chutné jedlá bez rizika zvyšovania hmotnosti. Naopak, takto sa môžeme pár sviatočných kilogramov zbaviť.
Jarná nátierka
Potrebujeme:
- 100 g čerstvého syra
- korenie podľa chuti
- 25 ml limetkovej šťavy
- 150 g reďkoviek
- soľ podľa chuti
- 5 vajec
- žerucha podľa chuti
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo, zbavíme škrupiny a nakrájame na kocky. Reďkovky i žeruchu tiež pokrájame a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Za niekoľko minút máme nátierku hotovú.
Jarný tvaroh
Potrebujeme:
- čierne korenie podľa chuti
- 50 g pažítky
- 150 g reďkoviek
- soľ podľa chuti
- 100 g syra Lučina
- 150 g tučného tvarohu
Postup: Reďkovky nakrájame na kúsky a zmiešam s tvarohom a Lučinou. Osolíme a okoreníme. Pažítku nasekáme najemno. Časť vmiešame priamo do nátierky a zvyšnú časť posypeme navrch.
Nátierka s údeným lososom a jarnou cibuľkou
Potrebujeme:
- čerstvý syr
- jarná cibuľka
- pár vetvičiek kôpru
- korenie podľa chuti
- 1 plátok údeného lososa
- olivový olej podľa chuti
- soľ podľa chuti
Postup: Cibuľku si nakrájame najemno a lososa na kúsky (alebo si ho nechajme vcelku a len naaranžujte navrch). Potom všetko jednoducho premiešame so syrom, osolíme a okoreníme. Pridáme nasekaný kôpor a na záver pokvapkáme olivovým olejom. Pokiaľ nemáme radi kôpor, nahradíme ho reďkovkami alebo pažítkou.
—————