30.03.2015 15:55
Jarná šumienková torta
Varenie - Recepty – Múčniky a dezerty
Chutná jarná torta s tvarohom a šumienkovým želé.
Ingrediencie:
Na cesto:
2 bielky
- 100 g cukru
- 2 žĺtky
- 50 ml oleja
- 50 ml vlažnej vody
- 100 g polohrubej múky
- 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 30 g práškového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu
- 200 g kyslej smotany
- 3 ks kivi
Na ozdobenie:
- 1 balíček Zlatého klasu
- 400 ml vody
- 100 g cukru
- 1 balíček šumienky s príchuťou tropik
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme žĺtky, olej, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
- Korpus vo forme necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne v mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, Smeta-fixom a smotanou dohladka. Nanesieme na korpus a odložíme do chladničky.
- Na ozdobenie pripravíme vo väčšom kastróliku Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 400 ml vody a 100 g cukru. Odstavíme a ihneď opatrne vmiešame šumienku. Hrniec so želé vložíme do vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť.
- Ovocie nakrájame na plátky a rozložíme na náplň. Zalejeme vlažným želé a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky tuhnúť.
- Smotanu vyšľaháme so Smeta-fixom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a tortu ozdobíme.
TIP: Pri príprave želé môžeme použiť akúkoľvek inú príchuť šumienky.
FOTO: droetker
—————