21.05.2014 14:59
Jahodový džem s brusnicami
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Jahody a brusnice doplnené jablkovou šťavou je výborná kombinácia pre chutný džem.
Prísady:
600 g očistených jahôd
- 50 g sušených brusníc
- 50 ml 100% jablkovej šťavy
- 1 balenie želírovacieho ovocného cukru
Príprava:
- Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným mixérom tak, aby v zmesi zostali aj kúsky ovocia.
- Rozmixovanú zmes dôkladne premiešame s jablčnou šťavou a želírovacím ovocným cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 3 minúty.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Miesto sušených brusníc môžeme použiť aj iné sušené ovocie. Napríklad sušené marhule, slivky nebo datle.
FOTO: droetker
—————