04.06.2016 09:37
Jahodová torta zo Schwarzwaldu
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Krémová torta s ovocím podľa tradičného nemeckého receptu pre náročných.
Ingrediencie:
Na cesto:
4 vajcia
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g hladkej múky
- 2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 25 g Gustinu - jemného kukuričného škrobu
- 25 g kakaa
Na náplň:
- 300 g jahôd
- 50 g mliečnej čokolády
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 zarovnané lyžice cukru
- 2 lyžice griotky
Na ozdobenie:
- 6 lyžíc griotky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g mliečnej čokolády
- 350 g jahôd
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Preosejeme múku, kypriaci prášok, škrob a kakao a krátko vmiešame na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto dohladka rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút.
- Uvoľníme a odstránime okraj formy, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku, odstránime dno formy a necháme vychladnúť. Korpus dvakrát pozdĺžne prekrojíme a spodnú časť korpusu položíme na tortový podnos.
- Na prípravu náplne jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na kocôčky. Čokoládu nasekáme na malé kúsky alebo vytvoríme hoblinky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie, Smeta-fix, vanilínový cukor a cukor dotuha. Ručne krátko vmiešame griotku. Polovicu smotany zmiešame s čokoládou a do druhej polovice vmiešame kúsky jahôd.
- Spodnú čas korpusu pokvapkáme 2 lyžicami griotky a potrieme smotanovou náplňou s jahodami. Položíme strednú časť korpusu, pokvapkáme 2 lyžicami griotky a potrieme smotanovou náplňou s čokoládou. Zakryjeme poslednou časťou korpusu a pokvapkáme 2 lyžicami griotky.
- Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Potrieme povrch a okraje torty. Z čokolády vytvoríme hoblinky a obsypeme okraj torty. Jahody umyjeme, očistíme, nakrájame na plátky a tortu nimi ozdobíme.
TIP: Ak tortu pripravujeme pre deti, griotku vynecháme.
FOTO: droetker
—————