09.06.2017 17:43
Jahodová snehová torta
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Výnimočná jahodová torta si vyžaduje trpezlivosť pri príprave, ale stojí za to.
Ingrediencie:
Na cesto:
3 žĺtky
- 75 g cukru
- štipka soli
- 1 balíček vanilínového cukru
- 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 100 g hladkej múky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Na sneh:
- 3 bielky
- 125 g cukru
- 100 g mandľových plátkov
Na náplň:
- 500 g čerstvých jahôd
- 1 balíček tortového želé červeného
- 200 ml vody
- 2 zarovnané lyžice cukru
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.
- V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 20 minút (1 forma).
- Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
- Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 lyžicami cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
- Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
- Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.
FOTO: droetker
—————